A DEMO program letöltését megelõzõen,
kérjük regisztráljon az alábbi ûrlapon alapadataival:

 
REGISZTRÁCIÓ
   
név:
e-mail:
telefon:
 
 
GYIK

A Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) oldalán, számos hasznos információval kívánunk szolgálni Önnek:


Hol található helyileg az SCK-Invest Kft.?

Szeretettel várjuk irodánkban egy személyes prezentációra -előzetes egyeztetés után- Budapesten a MEDIMPEX Palotában.
1133 Budapest, Váci út 76.


Hogyan lehetek Ügyfelük?
Önnek nem kell mást tennie, mint kollégáinkkal felvenni a kapcsolatot időpont egyeztetés végett, ezt követően befáradnia bármely magyarországon lévő ERSTE fiókba az Ön számára előkészített számlanyitási csomag aláírása végett.


Be kell mennem a budapesti irodába?
Nem, nem szükséges. Az előzetes megbeszélések is történhetnek akár egy Ön által megjelölt helyen. Egyes esetekben vállaljuk, hogy Kollégáink keresik fel Önt.


Hol találhatóak magyarországon ERSTE fiókok?
Kérjük tekintse meg az alábbi linket:
http://www.erstebank.hu/hu/bankfiokok.html


Ezután azzal az ERSTE fiókkal kell tartanom a kapcsolatot, ahol aláírom a számlaszerződést?

Nem, a kapcsolatot a számla megnyitása után az Ön személyes tőzsdei üzletkötőjével fogja tartani, aki minden tárgykörben készséggel áll az Ön rendelkezésére.


Mekkora összeggel nyithatok számlát az SCK-Invest Kft-nél?

Nincs alsó befektetési limit. Segítünk Önnek felmérni, hogy az adott jutalékok tekintetében, és intenzitás mellett mekkora összeggel éri meg Önnek befektetést elhelyezni.


Kinek lehet személyes tőzsdei üzletkötője?
Társaságunknál minden Ügyfelünknek személyes tőzsdei Üzletkötőt biztosítunk -a gyors, pontos és gördülékeny ügyfélkiszolgálás érdekében.


Milyen gyakran kontaktálhatok a tőzsdei üzletkötőmmel?
Akár naponta többször is lehetősége van személyes tőzsdei üzletkötőjével beszélni. Válogatott ügyfeleink számából adódóan, magabiztosan vállaljuk az Ügyfelek professzionális kiszolgálását.


Milyen termékekkel kereskedhetek Önöknél?
Értékpapír ügyletek
FX származtatott ügyletek
Strukturált árfolyamkockázat-kezelési ügyletek
Kamat származtatott ügyletek
Strukturált befektetési ügyletek


Kaphatok elemzést?
Igen! Elemzéseinket az ERSTE Befektetési Zrt. elemzői biztosítják Ügyfeleinknek. Elemzéseink széleskörűek, mind részvénypiaci, mind makrogazdasági és regionális tekintetben is.
http://www.erstebroker.hu/hu/reszvenyelemzesek.html


Én is látom a számlámat otthonról?
Igen! Az ERSTE bank személyre szabható felületet biztosít Ügyfeleinknek, hogy nyomon követhessék számlájuk állását, mozgását a NetBroker rendszerén keresztül.
Elérés: https://netbroker.erstebroker.hu/webbrokernlbs/logon.php


Kereskedhetek a tőzsdén otthonról?
Igen! Az ERSTE bank személyre szabható felületet biztosít Ügyfeleinknek, hogy kereskedhessenek otthonról saját platformon keresztül a NetBrokerPro rendszer igénybevételével.
Elérés: https://netbroker.erstebroker.hu/pro/logon.php


Milyen tőzsdén kereskedhetek az SCK-Investnél?
Lehetőséget biztosítunk, szinte a világ összes tőzsdéjén való kereskedéshez.


Van lehetőségem kipróbálni a hazai és a külföldi kereskedési rendszerüket, amíg még nem vagyok ügyfelük?
Igen! Honlapunkon mindkét felülethez DEMO programot tud futtatni, így nyílik lehetősége betekintést nyerni a BÉT és a nemzetközi kereskedési rendszerekbe.


Milyen számlaszámra utalhatok forintot a kereskedéshez?
Az Erste Befektetési Zrt. a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. együttműködésével 2008. márciustól biztosítja minden ügyfele számára az egyedi pénzforgalmi számla használatát. Ezzel Társaságunk minden Ügyfele számára lehetővé válik egy egyedi, háromszor nyolc karakterből álló bankszámlaszám használata. Az Ön egyedi számlaszáma számlakivonatain is és egyenlegközlőjén is szerepelni fog.
Forint átutalását az Erste Befektetési Zrt. KELER Zrt.-nél vezetett 14400018-03210105 számú számlájára is kezdeményezheti, közleményként az Ön ügyfélnevének és a 7 jegyű számlaszámának feltüntetésével.


Hova utalhatok devizát a kereskedéshez?
Az Erste Befektetési Zrt-hez történő deviza átutalásokat Társaságunk alábbi Erste Bank Hungary Nyrt-nél vezetett számlájára kérjük küldeni, közleményként az ügyfél nevének és Erste Befektetési Zrt.-nél vezetett 7 jegyű számlaszámának feltüntetésével:
SWIFT kód: GIBAHUHB
Kedvezményezett (Beneficiary): Erste Investment BP
Számlaszám amerikai dollár (USD) esetében:
HU74 11600006-00000000-03047404
Számlaszám euro (EUR) esetében:
HU41 11600006-00000000-03584505


Milyen Keler számra küldhetek értékpapírt, hogy tudjak kereskedni vele Önöknél?
0035 M
A belső, illetve kimenő transzfer megbízások tárgynapon való teljesítésének beadási határidejét az ERSTE Befektetési Zrt. külön hirdetmény útján teszi közzé.
Külföldi értékpapírok transzferálásának feltételeivel kapcsolatban kérjük keressék kollégáinkat.


Befizethetek az SCK-Invest irodájában készpénzt?
Irodánkban nem működik pénztár. Ügyfeleink készpénz ki- és befizetéseiket az ország bármely pontján található ERSTE Bank fiókban eszközölhetik, a meghatározott üzleti órákban.

Van költsége a NetBroker rendszernek?
Nincs költsége!


Én is kereskedhetek otthonról?
Igen! A NetBroker Pro speciális kereskedési rendszert használhatja, mely az ERSTE elektronikus oldaláról könnyedén elérhető.


Mennyibe kerül az elektronikus úton történő kereskedés magyar részvényekre?
BÉT bizományosi díj: 0,45% min. 250 Ft
Társaságunk egyedi elbírálás alapján ajánlatot tehet kedvezőbb díjtételre.


A Day-trade kedvezményes?
Igen! A BÉT bizományosi díj, csak az ügylet nyitó lábára kerül felszámításra.


Határidős kereskedésnél mennyi a BUX pozíció nyitás és zárás?
250Ft/kontraktus


Láthatok valós idejű tőzsdei adatszolgáltatást?
Igen! Lehetősége van tőzsdei adatszolgáltatást igényelni. A 15 perces késleltetésű adatokat teljesen ingyen követheti, míg a real-time adatokat az alábbi feltételek szerint érheti el:
Magánszemélyként:
Előfizető tárgyhavi BÉT részvényforgalmazása *
10 millió forintig 2.400,-Ft/hó
10-20 millió forint között 1.320,-Ft/hó
20 millió forinttól 0,-Ft/hó
Nem magánszemélyként:
4900Ft+ÁFA/hó


Mi az a KHR?
A Központi Hitelinformációs Rendszer rövidítése. (Korábban BÁR)
Célja a hitelképesség differenciáltabb megítélésének és ezáltal a hitelezésnek szélesebb körű lehetővé tétele, valamint a referenciaadat-szolgáltatók (jogszabályban megjelölt, adatszolgáltatásra kötelezett pénzügyi, befektetési és egyéb intézmények – beleértve Társaságunkat is) biztonságosabb működése érdekében a hitelezési kockázat csökkentésének elősegítése.
Az idevonatkozó szabályozás és bővebb információt innen letölthető:
http://www.erstebroker.hu/file/Erste_KHR_Szabalyozas.pdf

 

Mi az osztalék?
Ha valaki valamely társaságban tulajdonosi részesedéssel rendelkezik, akkor a társaság alapszabálya alapján jogosult lehet arra, hogy a társaság adott évben elért adózott eredményéből meghatározott arányban részesedjék.


Ki kaphat osztalékot a részvényei után?
Osztalékot azon ügyfeleink kaphatnak, akik szükséges adataikat (adóazonosító jel, születési név) hiánytalanul Társaságunk rendelkezésére bocsátják, és a KELER Zrt. által végzett tulajdonosi megfeleltetés után a kifizető társaság felé jelentésre kerülnek. Külföldiek esetében a kettős adóztatásról szóló egyezményeket is figyelembe kell venni.


Osztalék tekintetében, milyen napokat kell figyelembe vennem?
E-8 nap: az utolsó kereskedési nap: az osztalékfizetés esedékesség napját (E nap) megelőző 8. elszámolónapon lehet a BÉT-en utoljára osztalékszelvénnyel részvényt vásárolni.
E-7 nap: az osztalékfizetés esedékesség napját megelőző 7. elszámolónapon már csak osztalék szelvény nélkül lehet részvényt vásárolni, illetve ezen a napon már eladhatóak a korábban osztalékszelvénnyel vásárolt részvények.
E-5 nap: az osztalékfizetéssel kapcsolatos fordulónap, aki az E-5 nap végén az értékpapír tulajdonosa az jogosult az osztalékra. (Ez a részvények T+3 napos elszámolásának következménye, azaz az E-8 napon megvett értékpapír az E-5 napon lesz a vevő tulajdona)
E-nap: az osztalékfizetés napja.


Mekkora az osztalék mértéke?
Az osztalék a vállalat kifizetése a részvényesei felé, amelynek mértékéről rendszerint a közgyűlés dönt. Az osztalék után a kifizető társaság automatikusan levonja az osztalékadót, amely mértéke tőzsdére bevezetett társaságok esetében jelenleg 10%. A levont adóról év végén az adott részvénytársaság küld igazolást.


Befektetési jegyek után hogyan kell adózni?
A befektetési jegyek hozamát 2006. szeptember 1-jén életbe lépett szabályozás szerint 20%-os kamatadó terheli.
Az adó alapja a befektetési jegy megszerzéskori és eladáskori árfolyamának különbsége szorozva a befektetési jegyek darabszámával, csökkentve a vásárlási és visszaváltási tranzakciós költségekkel. A 20%-os adót a kifizető vonja le, vallja be és fizeti meg az adóhatóság fele. Ügyfeleinknek nem kell szerepeltetniük a bevallásukban.
Fontos változás 2008. január 1-től, hogy a tőzsdére bevezetett és tőzsdén is kötött befektetési jegyek (pl. garantált alapok, BUX ETF) után 2008-ban az adózás ugyanúgy történik, mint a tőzsdei részvények esetében.


Mit kell tudni a diszkontkincstárjegyek és államkötvények adózásáról?
Az állampapírok (diszkont kincstárjegyek, államkötvények) hozamát 2006. szeptember 1-jén életbe lépett szabályozás szerint 20%-os kamatadó terheli.
A 20%-os adót a kifizető vonja le, vallja be és fizeti meg az adóhatóság fele. Ügyfeleinknek nem kell szerepeltetniük a bevallásukban.
Diszkontkincstárjegyek esetében az adó alapja a megszerzéskor fizetett és eladáskor kapott érték közti különbség, amennyiben ez pozitív.
Államkötvények esetében:
Kamatadó terheli az államkötvények kamatfizetési napján jóvárt kamatot
Kamatadó terheli az államkötvényen elért árfolyamnyereséget, amelynek alapja a megszerzéskor fizetett érték és az eladáskor/lejáratkor kapott ellenérték különbsége, amennyiben ez pozitív.
A megszerzés után első kamatfizetéskor a kapott kamatból levonható a megszerzéskor felszámított felhalmozott kamat, és csak a különbség után kell megfizetni a kamatadót (a Társaságunk eszerint számol). Ebben az esetben ez a levont rész a későbbiekben nem képezheti a megszerzéskori érték részét (azaz csak a nettó árfolyam vehető figyelembe bekerülési értékként, a megfizetett felhalmozott kamat nem, mivel az beszámításra került az első kamatfizetéskor).


Részvények után hogyan kell adózni?
A tőzsdei ügyleteken elért árfolyamnyereséget 20% árfolyamnyereségadó terheli. Tőzsdei ügyletek esetében a kifizető nem vonja le az adót. Ügyfeleinknek maguknak kell bevallania és megfizetnie, az adóévet követően, a kifizető által kiállított igazolás alapján.
Az adóévben realizált árfolyamnyereség csökkenthető az adóévben, vagy az azt megelőző két évben elszenvedett - még nem figyelembevett - árfolyamveszteséggel. (De csak 2006. augusztus 31. után között ügylet vehető figyelembe.) Az árfolyamnyereség csökkenthető a tőzsdei bizományosi díjakkal, illetve számlavezetési díjakkal.


A tőzsdén kívüli papírok esetében hogyan kell adózni?
25% forrásadó + 14% EHO terheli az Európai Unión ill. OECD-n kívüli tőzsdéken elért ügyletek árfolyamnyereségét ill. a tőzsdén kívüli részvényügyletek árfolyamnyereségét, amelyet a kifizető von le.
A tőzsdei részvények után kapott osztalékot 10% adó terheli. Az osztalékadót a kibocsátó vonja le, ügyfeleink számláján már az adózott összeget írjuk jóvá. (A 2006.előtti évek eredményére elszámolt osztalékot 25% ill. 35% osztalékadó terheli.)